ZAGOSPODAROWANIE TERENU SKRZYŻOWANIA UL. KAZIMIERZA WIELKIEGO I ŚWIDNICKIEJ, WROCŁAW

stadium:
koncepcja – konkurs
III nagroda ex aequo

data: 2012
lokalizacja: Wrocław, województwo dolnośląskie
powierzchnia: 8004 m2
inwestor: Gmina Wrocław
architekt: Izabela Jędrzejek
Patrycja Kowalczyk
Paweł Owczarek
Mateusz Sikorski
Piotr Zarzycki

publikacja na gazeta.pl
publikacja na gazeta.pl
publikacja na gazeta.pl
p
ublikacja na gazeta.pl
publikacja na archinea.pl
publikacja na ronet.pl

/ powrót

Założeniem projektowym było stworzenie wielofunkcyjnego placu przed strefą wejściową Centrum Europejskiej Stolicy Kultury 2016. Wygenerowanie miejsc spotkań dla ludzi pracujących i mieszkających w strefie śródmieścia Wrocławia.
Stworzenie miejsca w środku miasta gdzie można na chwilę przystanąć. Poprzez zastosowanie modularnych powtarzalnych elementów kompozycji uporządkowano przestrzeń. Stworzono miejsca otwarte jak i przestrzenie bardziej kameralne.
Projekt zakłada mocne podkreślenie strefy wejściowej dawnego Baru Barbara poprzez wprowadzenie dachu „tasiemki” wskazującej wyraźnie strefę wejściową nowego Centrum ESK 2016. Linia zadaszenia akcentuje również wejście do nowo projektowanej sali wystawienniczej zaprojektowanej w miejscu dawnego przejścia świdnickiego
.

 

 

 


Możliwość komentowania jest wyłączona.